6 oktober, 2014 | Posted in:Nieuws

Mooie ontwikkeling op het gebied van energiebesparing:

Solar Freezer Off-grid systems

Ook wel een warmtebuffer genoemd welke in ons geval zeer uniek is.

In zonrijke periodes zoals de zomer kan men met conventionele systemen gebruik maken van de warmte die de zon levert. Er is echter een probleem, want de opgewekte energie is veelal in de zomer niet nodig en kan moeilijk of duur opgeslagen worden voor later gebruik. Dit is een groot nadeel van zonne-collectoren.

De Solar Freezer Off-grid systems slaat wel de benodigde energie op om in bijvoorbeeld de winter gebruikt te worden. Ook in de winter kan de energie van direct en diffuus zonlicht worden gebruikt om de energie op te slaan. Om elke dag een voldoende voorraad energie te hebben opgeslagen voor de koude wintermaanden zijn

de enkele heldere zonrijke dagen, en dagen met temperaturen boven nul in de winter al voldoende om over een permanente energievoorraad te beschikken.

In de lente, zomer en herfst kan altijd meer dan voldoende energie worden opgeslagen. Omdat het systeem op dit moment minder energie hoeft te leveren, kan deze energie worden opgeslagen voor de koude wintermaanden. Zo is ook voor de winter, naast de normale werking van het systeem een extra energiebuffer beschikbaar.

In het kort uitgelegd

De Solar Freezer bestaat uit een gecombineerd systeem van zonnecollectoren, een warmtepomp en een flexibele rubberen ‘bufferzak’.  De zak, die gemakkelijk past in de kruipruimte van ieder huis, wordt gevuld met tapwater dat wordt verwarmd door de zonnecollectoren. De warmtepomp is gekoppeld aan de bufferzak en onttrekt de warmte aan het water dat hierdoor afkoelt tot het volledig in ijs is omgezet van maximaal -1 graden. Bij dit proces komt zeer veel energie vrij die wordt gebruikt voor de centrale verwarming en de warmwatervoorziening. Restwarmte wordt opgeslagen in een boiler, voor gebruik op een later tijdstip. Het ijs in de waterbuffer wordt telkens opnieuw ontdooid met behulp van de energie uit de zonnecollectoren, waardoor het hele procedé zich kan blijven herhalen.

“Wanneer je ijs maakt van water van nul graden komt daar net zo veel energie bij vrij als wanneer je water afkoelt van 80 graden naar nul graden”.

Gasrekening naar nul

Het afgelopen jaar is de Solar Freezer aan allerlei omstandigheden blootgesteld en heeft het systeem volgens de bedenkers alle tests met glans doorstaan. In huizen met energielabels A tot en met D zorgt de Solar Freezer ervoor dat de gasrekening vanaf het eerste gebruik tot nul daalt. Alleen als er op gas wordt gekookt blijft er nog een kleine kostenpost bestaan: ongeveer 3 procent van het totale gasverbruik van een gemiddeld gezin gaat op aan koken.

Het systeem is ontworpen en gemaakt om ook in lange periodes van extreme kou te blijven functioneren, ook wanneer er een maand geen zon te zien is. Een groot pluspunt van de Solar Freezer is de gebruiksvriendelijkheid: gemakkelijk binnen twee dagen te installeren en in bijna ieder huishouden toepasbaar. Systemen voor warmte koude opslag, een ander duurzaam alternatief, zijn dit niet.

Ned. 1. EenVandaag uitzending over de Solar Freezer.

http://www.eenvandaag.nl/binnenland/54326/nooit_meer_betalen_voor_je_gasrekening

Solar Freezer Gasrekening naar nul