Zonnepaneel blauw banner korting

Momenteel zijn er nog in enkele gemeenten tegelijkertijd twee stimulerende regelingen actief. 15% subsidie en alle BTW retour. Dit is bijzonder interessant, omdat de regelingen bij elkaar mogen worden opgeteld, heeft u dubbel voordeel.

Onze ervaring leert dat subsidie budgetten in het begin langzaam worden aangesproken, maar na een eerste periode heel hard kunnen gaan. Wie het eerst komt, het eerst maalt. Dus vraag nu subsidie aan. Wanneer u zonnepanelen overweegt, kunnen wij de subsidie aanvraag voor uw verzorgen.

Meer informatie over subsidies in uw gemeente vindt u op de volgende website: Energiesubsidiewijzer

Fiscus betaalt BTW zonnepanelen

Particulieren kunnen de BTW over hun aanschaf van zonnepanelen terugkrijgen van de fiscus. De regel geldt voor alle kleinverbruikers die panelen hebben aangeschaft sinds 1 april 2013. Wie nog overweegt om in zonne-energie te investeren doet er goed aan vóór 1 januari 2015 te beslissen.

Sinds een uitspraak van het Europese Hof over zonnepanelen in Oostenrijk was onduidelijkheid ontstaan over de vraag of de Nederlandse fiscus zonnepanelen-eigenaars ook als ondernemers moet zien. In dat geval zou het mogelijk moeten zijn de BTW over de aanschaf terug te vragen. Sinds kort heeft de Belastingdienst in een vraag-en-antwoord-document duidelijkheid gegeven omtrent de BTW- regels voor zonnepanelen eigenaren. Om te profiteren van BTW teruggaaf moeten zonnepanelen eigenaren zich melden als ondernemer voor de BTW bij de Belastingdienst. Dat is mogelijk omdat de teruggeleverde zonnestroom van zonnepanelen feitelijk door u ‘verkocht’ wordt aan energiebedrijven; als eigenaar van die zonnepanelen bent u dus stroomleverancier.

Administratie

Voor het terugkrijgen van de BTW is het nodig zich als ondernemer bij de Belastingdienst aan te melden. Zodra de BTW-teruggaaf is verkregen, kunt een beroep doen op de KleineOndernemersRegeling, waardoor u voor de jaren daarna ontheven wordt van uw adminstratieve lasten. Om die reden is het prettig om alles voor 1 januari 2014 geregeld te hebben: zodat u per 2014 al geen administratieve verplichtingen meer heeft. Regelt u dit na 1 januari, dan heeft u iets meer administratieve lasten, maar ook dan blijven alle financiële voordelen behouden.

Zelf regelen of laten regelen

Voor wie opziet tegen de administratieve last, biedt de Zonnehelden Company aan alle formulieren voor in orde te maken.  Vraag onze adviseurs wat de BTW-teruggaaf in uw geval kan betekenen.

Voor bedrag van Eur 100,- (exclusief BTW a 21% welke u terugkrijgt) kunnen wij het hele proces verzorgen. Wanneer u ook een zonnepanelen systeem laat installeren, dan verzorgen wij deze aanvraag voor u tegen reduceert tarief en bij een groter systeem zelfs kosteloos.

Als ik het zelf wil regelen, wat moet ik dan doen om de BTW terug te krijgen?

Om de BTW terug te krijgen, moet u een aantal acties ondernemen.
– U moet zich bij de belastingdienst melden als BTW ondernemer
– U moet aangifte bij de belastingdienst doen
– U moet bij de belastingdienst een vrijstelling aanvragen, waardoor u de komende jaren geen
BTW aangifte meer hoeft te doen.
U kunt er voor kiezen om deze werkzaamheden zelf te doen. Als u deze werkzaamheden niet zelf wilt
doen, kunt u contact opnemen met Zonnehelden Company. Wij zijn gespecialiseerd in het terug
vragen van deze BTW.

Ben ik verplicht om me bij de belastingdienst te melden?

U bent niet verplicht om uw zonnepanelen bij de belastingdienst te melden. Als u zich niet bij de
belastingdienst meldt, gaat de belastingdienst er van uit dat u automatisch een vrijstelling voor deze
BTW aanvraagt. Door deze vrijstelling hoeft u geen BTW aangifte te doen, maar kunt u de betaalde
BTW ook niet terug krijgen.
Vanaf wanneer kan ik de BTW nog terug vragen?

De belastingdienst heeft aangegeven dat voor zonnepanelen die zijn aangekocht na 20 juni 2013 in
ieder geval de BTW terug gevraagd kan worden. Zijn de zonnepanelen eerder aangekocht, dan geeft
de belastingdienst aan dat alleen teruggave mogelijk is als tijdig hierom bij de belastingdienst is
gevraagd.
Het advies en consultancy bureau wat ons hierbij ondersteunt, is van mening dat als mensen voor 20 juni 2013 zonnepanelen hebben aangekocht, maar zich nog niet bij de belastingdienst hebben gemeld, er toch een mogelijkheid is om de BTW terug te vragen. Als u hier meer over wilt weten, kunt u contact met ons opnemen.
Wilt u uw BTW terug vragen over een installatie aangelegd in 2013, dan moet u zich uiterlijk in januari 2014 bij de belastingdienst melden.